söndag 29 januari 2012

Megaloppis i Hallunda


Det värsta med megaloppisar inomhus är att det känns så trångt! Jag höll på att krevera när jag försökte ta mig runt med min stora gravida mage och orkade därmed inte tränga mig fram till varenda bord ens. Jag hade med mig kamera för att jag tänkte att det skulle vara trevligt att fota, men det tanken la jag snabbt ner kan jag säga!

60 kronor spenderade jag i alla fall på en bonbonjär och en lila vas i glas. Jag köte vasen först för en tia. Har ingen aning om glasbruktet, men den är oval till formen och har förstås den där härliga tyngden som äldre vaser i glas brukar ha.



Bonbonjären är från Gefle och det bör väl vara Arthur Percys modell för jag vet att den finns i serien Rubin. Den här är i celadongrön glasyr och just vaser, krukor och ja vad som helst i celadongrönt är något jag drömmer om just nu! Jag blev så glad när jag hittade den och tittade noga efter nagg. Bonbonjären såg helt ok ut, om än med ett par pyttesmå nagg som absolut inte är uppenbara där locket möter skålen, så jag prutade ner den till 50 kronor (från 60). Nöjd gick jag sedan och visade upp den för min man som direkt påpekade att den var fin, men det var ju synd att knoppen var lagad. Aj aj, vilket rookiemisstag av mig att titta efter de små felen och sedan inte se den uppenbara stora grejen, haha! Nå det spelar inte så stor roll för den är ju så vacker och är min första del i en blivande celadongrön samling. Men det är klart att hade jag sett att locket var lagat så hade jag försökt att pruta ner den mer.

Stämpeln är otydlig i botten, men Geflestämpeln känner jag ju igen fast jag kan inte tyda ut siffrorna som står ovan. Är det någon läsare som också har denna tro? Det gick inte att fota stämpeln, det är den för otydlig för.

Inköpen resulterade förresten i en makeover på hyllorna i köket:


lördag 28 januari 2012

Loppat i veckan



Det här är väl ISI-glas!? Jag hittade fyra stycken på Myrorna för 15 kronor styck. Jag är öppen för byten eller att sälja dem, men jag måste säga att jag gillar dem mer och mer nu när jag väl har köpt dem. De är ju otroligt stilrena, och inte lika brutala i sin räffling som t.ex. Ittalas Ultima Thule. De här glasen ser ut som små whiskeyglas och är 6 cm höga och 6 cm i diameter. ISI-glas i stora lass kan man se hos Benny som har Porslinsbloggen.


Jag hittade min första grå Aladdin av Anne Nilsson för Höganäs på Återvinnarna för 15 kronor. Helst vill jag ha röda också, och förr eller senare så trillar jag säkert på dem också. Min lilla samling kan ni se här.


Slutligen vill jag visa ett par ljusstakar från Friedel ges gesch som jag ropade in billigt på Tradera för ett tag sedan. Jag fick dem för 40 kronor vilket var klart billigast hittills, och i favoritfärgen rött dessutom! Mina andra ljusstakar av samma sort hittar ni här

Jag såg förresten att det är megaloppis i Hallunda idag. Det kanske kan vara något så här i vintermörkret. Nästa helg är det megaloppis i Solnahallen och två veckor därefter är det dags för Antikmässan i Älvsjö. Hektiskt!

torsdag 26 januari 2012

Rosmarin


I somras hittade jag två tekoppar i perfekt skick av Hertha Bengtssons Rosmarin för Rörstrand på min lokala leverantör Stadsmissionen. 150 kronor styck betalade jag vilket är ett okej pris för tekopparna. Jag har haft dem på jobbet tills alldeles nyligen eftersom jag tänkte att jag inte fick ta hem dem förrän jag sorterat upp köksskåpen litegrann, det skulle vara en liten morot liksom. Fast det hjälpte inte för köksskåpen är lika osorterade än, men nu är kopparna i alla fall hemma, och jag är lite lyckligare eftersom jag nu kan använda dem. Sen många år har jag två fat i rosa och en assiett i vitt, även de är i perfekt skick.

Om någon har två tekoppar i rosa på lur så är jag förstås intressedad, om priset är rimligt.


Rosmarin tillverkades 1957-1966 i brun, grå, rosa och vit glasyr. När jag kollade upp faktat såg jag att de tillverkades i flintgods fast jag tippat på benporslin. Kanske är det glasyren som gör dem så hållbara, eller att de åtminstone ger ett hållbart intryck.


måndag 23 januari 2012

Sagittaria/Amfibis komplett



Ja tänk, jag fick ihop alla delarna innan ungen kom ut. Med god mariginal dessutom. Jag saknade ju det stora fatet som smådelarna står på, men nu är det här, under namnet Sagittaria. Eventuellt fortsätter jag och ser till att ha samla på mig alla delarna i båda serierna, men nu finns det ingen hets längre utan ett eventuellt samlande kan ske i sakta mak om rätt pris dyker upp. Jag har tänkt att lägga ut separat bilder på varje del som en toppflik framöver, fast det är ju lite tråkigt att uppgift om formgivare saknas. Men vem vet, nån gång kanske det dyker upp mer info.





söndag 22 januari 2012

Lördagslopping


En tur till Erikshjälpen i Vårby igår gav mig en bok, och glas. Och små bilar till Edtih för fem kronor styck, men de behövde inte komma med på bild.

Boken om Carl Malmsten är utgiven av Bonniers 1969 och skriven av Eric Wennerholm. Den innehåller förstås en del bilder på hans möbler, men utgör i första hand en levnadsbiografi. I förordet så säger författaren, jag citerar "Han har varit både ganska så road och ganska så blyg, när han tagit mig med på vandring tillbaka på livets stigar, och uppfriskande arg vid minnet av slöa reaktioner, icke minst från samhällets sida eller de sista dagarnas frälsta. Kanske kan boken en gång ge ledning för den som skall skriva om det sista halvdecenniets konsthantverkshistoria och Carl Malmstens plats i denna"

Ett coupeglas i petrolblå färg. Jag vet inte ursprunget ännu och har inte ansträngt mig. Kanske någon av er läsare har likadana? Glaset är svagt räfflat. 15 kronor gav jag för den.

Gröna höga glas av samma snitt som Benny på Porslinsbloggen hittade nyligen. Eligt Bennys info kan de vara från Lindshammar, men det vet man inte säkert. Säkert är att de är drygt 15 cm höga och kostade 15 kronor styck.


Den här skira glasburken gav jag lite mer för, 55 kronor. Jag har inte sett den förut och jag vågade knappt bära hem den så tunn den är. Den är i nyskick och svagt rökfärgad, 9 cm hög och 10 cm i öppningens diameter. Info mottages förstås tacksamt som vanligt



lördag 21 januari 2012

Fredagsmiddag i södra förorten



Räkor, ost, bröd, kex, oliver, marmelad. Och vitt vin till den som får.


I bakgrunden skymtar Stig Lindbergs limegröna förrättstallrik i serien Colorado för Gustavsberg. För ett par år sedan hittade jag fem delar, i väl använt bruksskick (varav en är felfri), för totalt 20 kronor.

Ost på Berit Ternells Ax. Jag har bara en assiett, men ska hålla ögonen öppna efter fler. Räkorna på ett turkost fat i pressglas


Ljusstakarna är Mari Simmulssons för Uppsala Ekeby, och vasen likaså. Brödet i en klassisk korg av stringmodell. Den har jag haft i evigheter


Lite tillbehör i vinetaskålar, samt Reijmyres lilla pärla i bakgrunden

onsdag 18 januari 2012

Jag har slagit till på en pläd

Ni vet hur lätt det är att ångra att man inte köpte den där grejen man såg, snarare än att ångra sig att man faktiskt köpte den. Jag går i alla fall och grämer mig över ett flertal grejer som kommit i min väg, men som jag inte köpt. Idag var det på väg att bli en sådan dag när jag tog en lunchpromenad till Stadsmissionen på Kungsholmen.

Under tiden jag var där dukades flera läckerheter upp på ett bord, men det jag speciellt fastnade för var en pläd. Tyvärr var priset alldeles för saftigt just nu, speciellt med tanke på att den var omärkt och hade tappat några kantstygn, så jag gick där ifrån tomhänt. Men så började jag tänka på det där med att ångra sig, så efter jobbet gick jag tillbaka med tanken att kosta vad det kosta vill, pläden ska hem till mig!


Och här är den! Tronar så fint på en fåtölj. Jag vågar inte riktigt tidsbestämma den, men visst andas den väl 50-tal till färg och form!? Kvalitén är fin, och den ser ren och fräsch ut, men jag tror att jag ska lämna in den på kemtvätten ändå. Eller hur tvättar man annars en gammal(?) ullpläd. Att jag betalade 400 kronor för den vågar jag knappt berätta för mig själv.

Ca 137 x 175 cm
Andra sidan

måndag 16 januari 2012

Den okända har fått en kompis

Orangeröd med vit insida och som högst 24,5 cm
Kommer ni ihåg utmaningen "Det okända" i syfte visa upp föremål som retrobloggarna inte kunnat identifiera? Jag visade ju upp en glasvas i koboltblått som fortfarande är oidentifierad och det inlägget hittar ni här.

Men nu till det roliga. Jag har hittat en till vas i samma utförande fast en lite mindre och i en orangeröd färg som ni  kan se. Jag ropade hem den för 51 kronor på Tradera, vilket jag tyckte var ett bra pris, så okänd den är. Jag är vansinnigt nyfiken på vilket glasbruk som tillverkat den, men än så länge är den uppgiften fortfarande höljt i dunkel.

De gör sig väldans bra tillsammans, och nu vill jag förstås ha fler (vilken skata man är..)

En skiftning i brandgult på ena kanten

söndag 15 januari 2012

Aluminias Marselis, eller räddad från grovsoporna del 4


Igår när vi var vid återvinningsstationen lite längre bort på gatan så stod den här vasen precis framför mina ögon, lite fastfrusen på metallåtervinningscontainern. Snacka om att jag kände mig som att jag var rätt person på rätt plats vid rätt tillfälle ;) Jag är glad att personen som tänkte slänga vasen hade så pass mycket sinnesnärvaro att den inte inte fullföljde sin intention. En snabb googling visade att vasen är formgiven av danska Nils Thorsson för Aluminia som är föregångare till Royal Copenhagen. Jag hittade samma vas på några internationella sidor där den ligger ute för 50 pund respektive 220 dollar, men här i Sverige verkar den inte vara lika eftertraktad, då samma vas har gått ut billigt på Tradera utan att ha blivit såld. Ett fint fynd var det väl i alla fall!
Själva serien heter Marselis och formgavs på 1950-talet. Bilden ovan har jag lånat från Bukowskis och den visar två andra vaser i samma serie som gick på en auktion för ca ett år sedan. Klubbat pris 2300. Som ni ser är reliefmönstret lite annorlunda.
Så här ser min vas ut från ovan. Den är ca 10 cm hög.
Och så här ser stämpeln ut
En sväng till Myrorna i Skärholmen gjorde också att jag blev ägare till den här Geflekrukan. Den kostade 45 kronor. Eftersom jag ser det som att jag fick vasen på köpet så kändes priset helt ok.
Krukan som har storlek nummer 1 är djupstämplad AL. Är det någon som känner till något som den saken?

Jag har tidigare visat grovsopefynd här och här och här

fredag 13 januari 2012

Blomkrukeåret har börjat bra


På väg från jobbet till dagis stannade jag snabbt till vid Skanstull och sprang in på Återvinnarna. Egentligen vill man ha mycket tid där för prylarna står tätt och det finns mycket att rota bland, men jag fokuserade på den inklämda hyllan med blomkrukor och det var en bra idé visade det sig. Inklämd  var förresten rätt ord. Nu är jag ju förvisso gravid, men jag var verkligen tvungen att ta av mig jackan för att inte riskera att riva ner  något från hyllorna, och normalt sett så tar min kroppshydda inte så stor plats här på jorden.

Rotandet gav resultat. Jag hittade två mindre krukor och två svarta fat för totalt 25 kronor. Krukorna har förvisso en viss patina, men de är hela och kommer att göra sig utmärkt till kryddväxterna i köksfönstret. Båda krukorna har vit glasyr. Krukan till vänster är omärkt, men den till höger är Uppsala Ekebys Freja i storlek 2.

EDIT! Den vänstra krukan har identifierats som en Gabriel Ideal

torsdag 12 januari 2012

Resultat från pysseluppropet

Två kuddfodral a fem kronor styck av okänt, troligtvis nytillverkat retroinspirerat tyg
Jag kunde inte låta bli att ansluta till Jag, en Loppistas pysselupprop igår även om jag inte är så himla pysslig av mig annat än när det gäller att möblera om och inreda. Vi var sju tjejer som anslöt hemma i Lovisas fina hem, och jag hade med mig ett stycke tyg som jag köpte på en loppis nära Kolmården i somras, och som jag tänkt skulle bli ett kuddfodral. Det blev en väldigt mysig kväll med pyssel och gott fika på vackert retroporslin. För min del blev det också oanständigt många "ahn" och "ohn" när jag gick rundvandring i lägenheten.

Och visst lyckades jag klippa till och nåla ihop ett (eller faktiskt två) kuddfodral. Nu har jag dessutom sytt i hop ett av dem och därmed premiäranvänt min symaskin som jag bara var tvuungen att köpa omedelbums för ett år sedan, men alltså aldrig använt. Blir inspirerad att hitta mer textil på loppis. Kanske kan det bli fler kuddar eller till och med ett par gardiner. Några bildeer från kvällen hittar du här.

Idag slank jag förresten in på Emmaus och hittade en stuv med Ann Wessblads Pioner för Almedahls för 40 kronor. 


tisdag 10 januari 2012

Plantina

Jag tog en tur till Myrorna på Kungsholmen igår för att köpa upp det femte och sista glaset som jag beskrev i förra inlägget. Jag köpte bara fyra från början och lät ett stå kvar, men sedan ångrade jag mig alltså och nu är alla fem hemma hos mig.

Som vanligt drogs mina ögon till hyllan med blomkrukor och där stod två stycken Gustavsberg Plantina, storlek 1 och i utmärkt skick. De kostade 50 kronor vardera och fick följa med mig hem. Jag föredrar egentligen  färgglatt eller vitt, men de gjorde sig så fina i par tyckte jag och de är ju dessutom vansinnigt stilrena till sin form och med sin glansiga svartbruna glasyr.

Plantina brukar tillskrivas  Karin Björqvist på Tradera, men enligt några auktionssiter är det Erik Hennix som  ligger bakom krukan som formgavs 1967. Jag antar att uppgiften kan kontrolleras med Gustvsbergs porslinsmuseum, men jag har inte gjort det än.

Knappt tio cm hög och elva cm i diameter

Måste bara avsluta med ett par nytagna bilder på plåtburken jag köpte förra veckan på Myrorna i city. Den är 12 cm hög och helt fyrkantig med sina 24 x 24 cm.


söndag 8 januari 2012

Oidentifierade vardagsglas


De här glasen köpte jag tidígare i veckan, perfekta som vardagsglas och med härlig tyngd. Storleken är av vanligt dricksglas typ. Jag skulle gärna få hjälp med identifieringen om någon vet eller har gissningar? Jag skulle gissa på 1960-tal och att de är munblåsta, för de är lite oregelbundna till formen. Men jag är sjukt dålig på glas så vad vet jag.

Grönfärgat glas
Stapelbara om än något vingligt.


EDIT:
Tips från Retrolux och Skynda Fynda har gjort att glasen eventuellt kan identifieras som Vicke Lindstrands Form 613 för Kosta Boda med tillverkningsår 1963. Kolla på bilden nedan, de är onekligen mycket lika. Bilden är hämtad från en sida som för övrigt ger mycket bra information om glasserviser från Kosta Boda och Orrefors, Glasboden.nu

Jag kan tillägga att jag köpte glasen för 25 kronor styck.

torsdag 5 januari 2012

Plåtburkar


Lägg  märke till Triett-burken från J-H fabriken Sävsjö i tre olika gröna  nyanser
Ett svårt loppisbegär så här på nya året gjorde att tog jag mig till Myrorna i city idag. Med tanke på läget så tycker jag nog att det är ett av de mer prisvärda Myrorna, jag inbillar mig att man faktiskt kan göra prismäsiga fynd där.

Idag så frontades ett helt bord med plåtburkar, gamla som nya, billigare och dyrare. Jag hade nog kunnat köpa på mig, men trötta fötter och en tung mage har gjort mig lite lat. Jag tog i alla fall några bilder, så skynda dit om du är intresserad, det kan ju finnas godbitar kvar även om det såg ut som en del strök med bara under den tiden jag var inne i butiken.
Burk från danska IRA, 50 kronor har jag för mig
Ytterligare en burk från IRA, lite dyrare, 75 kronor tror jag.
Också Triett från J-H fabriken, ganska sliten dock.
Nå, men köpte jag själv någon burk i denna oemotståndliga skara? Jodå, jag slog till på en helröd fyrkantig burk i endast en våning från J-H fabriken Sävsjö. Etiketten kvar och förmånliga 35 kronor. Storleken var också passande eftersom jag inte orkar släpa vad som helst nu. Jag köpte även fyra dricksglas idag som jag är nyfiken på. De kommer i nästa inlägg och jag hoppas att jag kan få lite hjälp att identifiera dem.

Kanske gillar du också