tisdag 6 mars 2012

Bloggutmaning te- och kaffekannor


Hur många te- och kaffekannor behöver man? Tja, kanske en för varje kanske? Ändå har jag fler än så, precis som med allt annat som jag samlar på mig.

Jag tänkte att det kunde vara kul att få se en kavalkad av te- och kaffekannor så jag har uppmanat andra retrobloggare att visa upp sina. Kanske visar det sig bli ett representativ urval av vad som finns att tillgå på retromarknaden, kanske inte, vi får se! Här är i alla fall mina.


Ovan så ser vi Rörstrandskannan Karavan. Jag vet inte vem som formgivit teservisen, men den borde väl härröra från 1960-talet. Som ni ser har jag en kopp också.


Den här kaffekannan i gul glasyr köpte jag på koppis i Dalarna för 25 kronor, ett bra pris för Sven-Erik Skawonius Ignis för Karlskrona, men så är också handtaget lagat. Kannan ingår i en kaffeservis som har modellnummer 498 och som också användes till till den populära Belllisdekoren.


Den vita kannan från Gefle är inköpt på en loppis i Lysekil. Det är samma modell som använts till den lite mer kända Berit Ternell-dekoren Cosmos


Slutligen visar jag en polsk tekanna. Den ingår i en teservis som jag köpte mycket billigt på loppis på västkusten. Hela servisen är nerpackad annars hade jag kunnat visa upp den, men det kanske blir vid något annat tillfälle. Delarna till den här servisen ser jag relativt ofta på loppisar till låga priser. För en hundring fick jag kannan, en sockerskål, gräddkanna och ett gäng tekoppar och kanske assietter också, jag kommer inte riktigt ihåg. Vem vet, kanske kommer de murriga 70-tals färgerna i ropet igen. Om inte annat så passar servisen bra till det där sommarhuset som jag än så länge bara drömmer om.

Här har hittar ni de andra retrobloggarna som antagit utmaningen om te- och kaffekannor. Trevlig läsning!

17 kommentarer:

 1. Tekopparna till den sista bruna kannan köpte jag till min mamma på loppis. Jag tror att 6 stycken med fat kostade 25 kr. Gratis nästan, ändå tycker jag de är fina och rejäla.

  SvaraRadera
 2. Tjusigt, Ignis-kannan är fin i formen och den vita från Gefle var också läcker!
  Mitt bidrag till utmaningen kommer ikväll, men det har du ju redan sett. ;)

  SvaraRadera
 3. He he he.... Den här utmaningen var som klippt & skuren för mig :-D

  SvaraRadera
 4. Brunt kommer tillbaka...tro mig. Det är nu man ska köpa det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, visst borde det vara så. Jag ser framför mig sobra färger, tillbaka till naturen i hela hemmet liksom, där second hand förstås är ett förstahandsval.

   Radera
 5. Nämen åh, vad fin karavan kannan är, gillar färgkombinationen!

  SvaraRadera
 6. Din Karavan är så fin med sin tilltalande färgkombination! Den blev nr. 1 för mig :)

  SvaraRadera
 7. Ja den där karavan kanske inte är så dum ändå!

  SvaraRadera
 8. Riktigt bra initiativ. Så roligt att spana på allas kannor. Finns så många som man aldrig har sett.

  SvaraRadera
 9. Karavan var läcker. Jag tror också på brunt.
  Jag börjar gilla de bruna saker jag har, ett gott tecken.

  SvaraRadera
 10. Jättefina kannor! Vilken rolig utmaning.

  SvaraRadera
 11. Väldigt fina kannor, tyvärr har jag bara en själv. Jag gillade särskilt den vita, verkligen en snygging!

  SvaraRadera
 12. jag gillade den vita gefle-kannan!

  SvaraRadera
 13. Kan inte låta bli att fnissa lite åt alla samlingar. Hur stort bor alla egentligen? :)

  SvaraRadera
 14. Finna tekanner. Min fru samlar på tekanner, vi har bara 4-5st, som jag köpt till henne. Nu när jag tänker på det så kanske det är bättre att jag samlar på dem, för de är snygga de gamla tekannerna. Vi hade också Rrrstrandskannan Karavan, men den råkade jag och min dotter ha ner från hyllan så den gick i 1000 bitar tyvärr, det var för 4 år sen och jag letar fortfarande efter att få tag i den igen. Fick tag i en som såg precis lika ut, men andra färger och den var inte från rörstran. jakten fortsätter.

  SvaraRadera
 15. Hej. Finna tekanner du har. Vi har ett par st vi med hemma. Vi är inga stiora samlare, men ser man någon som ser fin ut så kper man den. Vi har haft samma rörstrand tekanna som du har(karavan) mycket finn. Tyvätt så råkade jag ha ner den från hyllan för 4 år sen så den gick i tusen bitar. Så i fyra år har jag varit på jakkt efter den. Tyvärr så har jag inte hittat den.

  SvaraRadera

Kanske gillar du också