onsdag 21 december 2011

Glory Svensk keramik


Allt det gamla goda uppmärksammade en vas som jag nyligen visade i inlägget Ett potpurri av små vaser. Själv ropade jag in vasen på Tradera för ett tag sedan, jag föll för formen och den vackra gula färgen,´men hade inte snokat reda på någon ytterligare info om Glory, svensk. Nu googlade jag dock och den första träffen var givetvis Porslinsbloggen, och om ni klickar in på den länken så hamnar ni på ett intressant inlägg om Örjan och Glory som publicerades för ganska precis ett år sedan. Själv nöjer jag mig att visa lite närbilder på vasen, och konstaterar att det är en trolig gissning att den är tillverkad vid Uppsala Ekeby.

Formen är organisk och helt klart frökapselinspirerad. Jag har sett runda varianter också som brukar gå under titeln kulvas på Tradera. Den här vasen är ca 12 cm hög.

Lika gult glaserad på insidan som på utsidan

Det finns en djupstämpel, men jag kan inte tyda den. Den ditmålade stämpeln  kanske har tillkommit senare och bara är rappakalja, jag vet inte. Känner någon igen den?

5 kommentarer:

 1. Den kommer att bli toppenfin på påskbordet, till vår tulpanerna, till midsommarbuketten... :-)

  SvaraRadera
 2. spännande, tack för att du visade! min är i samma höjd men matt och vit.. kan inte se någon stämpel på den.. god jul till dig, förresten! :)

  SvaraRadera
 3. Kul att du hittade en med etikett kvar! Annars har man ju ett par vaser utan etikett med samma otydliga märkning i botten och man kan väl bara gissa var de kommer ifrån.
  De känns ju väldigt mycket Ekeby i alla fall, så det är väl ingen dålig gissning att de tillhört någon "billigare" produktion därifrån som fått gå under annat namn.

  SvaraRadera
 4. Fakta är att det var en specialproduktion till kunder, (Turitz&Co t.ex., vissa har en märkning typ 1095/44 i godset) vissa har sålts under annat varumärke, men det är konstaterat att de faktiskt är tillverkade på Ekeby (Grödinge Antik = Ekebyexperterna). Det som inte är känt är vilka fler kunder är EPA som sålt dessa etikettmärkta Glory och Örjan...

  SvaraRadera
 5. Glömde säga att jag faktiskt inte sett just denna modellen, den var fin!

  SvaraRadera

Kanske gillar du också