söndag 15 januari 2012

Aluminias Marselis, eller räddad från grovsoporna del 4


Igår när vi var vid återvinningsstationen lite längre bort på gatan så stod den här vasen precis framför mina ögon, lite fastfrusen på metallåtervinningscontainern. Snacka om att jag kände mig som att jag var rätt person på rätt plats vid rätt tillfälle ;) Jag är glad att personen som tänkte slänga vasen hade så pass mycket sinnesnärvaro att den inte inte fullföljde sin intention. En snabb googling visade att vasen är formgiven av danska Nils Thorsson för Aluminia som är föregångare till Royal Copenhagen. Jag hittade samma vas på några internationella sidor där den ligger ute för 50 pund respektive 220 dollar, men här i Sverige verkar den inte vara lika eftertraktad, då samma vas har gått ut billigt på Tradera utan att ha blivit såld. Ett fint fynd var det väl i alla fall!
Själva serien heter Marselis och formgavs på 1950-talet. Bilden ovan har jag lånat från Bukowskis och den visar två andra vaser i samma serie som gick på en auktion för ca ett år sedan. Klubbat pris 2300. Som ni ser är reliefmönstret lite annorlunda.
Så här ser min vas ut från ovan. Den är ca 10 cm hög.
Och så här ser stämpeln ut
En sväng till Myrorna i Skärholmen gjorde också att jag blev ägare till den här Geflekrukan. Den kostade 45 kronor. Eftersom jag ser det som att jag fick vasen på köpet så kändes priset helt ok.
Krukan som har storlek nummer 1 är djupstämplad AL. Är det någon som känner till något som den saken?

Jag har tidigare visat grovsopefynd här och här och här

7 kommentarer:

 1. oj, oj... tur att du lyckades rädda den! jätte fin!

  SvaraRadera
 2. Vilket fynd, vasen är verkligen fin!

  SvaraRadera
 3. Oj, oj ibland ska man ha tur!! Skitsnygg vas!

  SvaraRadera
 4. titta där! ibland kan mycket trevliga saker dyka upp i grovsoprummet..

  SvaraRadera
 5. Mycket fin! Känns nästan litet Hertha Bengtson med sitt reliefmönster under blå glasyr.

  SvaraRadera
 6. Vilken tur du hade, vasen var jättefin! Försår inte varför folk fortfarande slänger saker när det är så inne med loppis!

  SvaraRadera
 7. Så jäkla snygg, vilken underbar glasyr! Var länge sedan jag fyndade något i grovsoprummet, kanske kan bero på att det var ett tag sedan jag var där. Får börja gå dit och leta lite oftare. ;)

  SvaraRadera

Kanske gillar du också