fredag 9 mars 2012

Soffgruppen Böja


Jag vet att min fåtölj skymtar förbi på bilder ibland, men jag tycker nog att den är värd ett eget inlägg. Jag har en tillhörande soffa också, men den har just nu fått flytta in i förrådet för att spara på slitaget lite, och för att göra lite mer bebisplats nu när vi snart ska få tillökning.


Fåtöljen och soffan köpte jag av en kollega för 6-7 år sedan, och jag tror att hon hade ropat in den på auktion i Västerfärnebo. Jag fick köpa dem för 2500 kronor vilket ju var ett mycket snällt pris, men saftigt just då för mig. Fast som ni säkert förstår har jag aldrig ångrat köpet!


Soffgruppens bakgrund har alltid varit höljt i dunkel för mig förutom att man kan gissa sig till att den är tillverkad runt 1960. Men häromdagen upptäckte jag att den faktiskt hade en märkning som  sa "Bejramöbel" under själva skinnklädseln. Det kan ju tyckas obegripligt  nu, men av någon anledning har jag bara undersökt trästommen förut. Det är tur att man lär sig något nytt varje dag.

Soffgruppen heter Böja och är gjord av Carl-Erik Johansson för för Bejra Möbel AB. Med hjälp av den första informationen så kunde jag se att en likadan soffgrupp klubbats på Bukowski i höstas för betydligt mer än jag gav, och på forumet Precis en sån hade faktiskt Benny som har Porslinsbloggen postat en annonsbild på soffgruppen som ni kan se nedan. Hoppas det är ok att jag lånade bilden Benny! Det är ju så himla roligt när sådana här mysterier helt plötsligt får sig en lösning, man måste bara ha lite tålamod!


11 kommentarer:

 1. very nice, i do like the candleholders, too!

  best wishes
  merle

  SvaraRadera
 2. Kul att kunna hjälpa till, bilden kommer från en gammal Form-tidning, en annons! Sent 50-tal, tidigt 60-tal tror jag, ska kolla om jag sparade nån info.

  Den är verkligen snygg och med skinnsäten så håller den ju bra mot slitaget, bättre än min Kandidaten som har textil. Den ska kläs om vid tillfälle, men det kostar ju en slant...

  SvaraRadera
 3. Vilket klipp du gjorde! Den är verkligen snygg den där fåtöljen.. och soffan också.
  Trevlig helg!
  Emma

  SvaraRadera
 4. Jättetjusig!! Trevlig helg! :)

  SvaraRadera
 5. Åhhh, så fint! Vill också ha!!!

  SvaraRadera
 6. Verkligen snyggt! Skulle verkligen, verkligen vilja ha två såna fåtöljer! Ska bli kul att se dina bilder från mässan. Missade tyvärr dig tror jag! Du såg ingen med ytterkläderna på och med dator och kasse från Myrorna i högsta hugg lite halvstressad sådär?

  SvaraRadera
 7. Jättesnygg! Hann ju provsitta soffan hos dig och den var också sjukt snyggt! Och skön att sitta i!

  SvaraRadera
 8. Fotöljerna är som konstverk, skulle inte tacka nej om tillfället gavs!

  SvaraRadera
 9. fåtöljen är väldigt snygg.. och tidlös, blir aldrig omodern. den är helt klart värd att ge en slant för!

  SvaraRadera
 10. -Åh! For et stilfullt og vakkert hjem- Gillar skarpt balansen mellan farger, former och materialer!
  (P.S.- Vet du vem som har gjort tavlorna/trycken på bild nr.1? Gillar motiven, men har aldrig sett liknande förut...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uppmärksamheten :) Det är Ilse Roempke som står bakom textiltrycken på väggen.

   Radera

Kanske gillar du också