lördag 29 september 2012

Antik och kuriosa i Kista


Jag har varit på Antik- och kuriosamässan i Kista idag. Självklart har jag fotat lite, handlat lite, och inte minst träffat andra retrobloggare för fika och lite köp/byt/sälj. Skojigt skojigt!

Det första som mötte mig var den här färgglada montern med massor av typiska retroprylar som plast, porslin,  lampor, små teakbord och stringhyllor. Det lovade ju gott för resten och det var faktiskt ganska mycket retroinriktning tycker jag. Handlarna vet vad som är gångbart, helt klart!

Det andra som mötte mig var ljudet av ett stort kras och sedan ett sus som gick över hela lokalen. Jag såg inte riktigt vad som hände, men fick en ögonblicksbild av att min tvååring varit i farten. Tack och lov var så inte fallet. Men jag hörde det ryktas om att någons stringhylla hade dråsat i golvet. Puh, stackare.Idag vile jag hitta en stor bullig frökapselliknande grön vas från Upsala Ekeby. Det gjorde jag tyvärr inte, men eftersom mina ögon spanar grönt såg jag det här fatet som jag själv har i en annan grön glasyr. Mitt fat är omärkt, men på denna var Gefllestämpeln inte bortdiskad.


Jag tyckte det var intressant att se det här tyget som jag kände igen som Ikeas, eftersom jag har en bit själv. Nyretro så det förslår, och inte särskilt billigt. Kanske borde jag vårda min egen bit lite mer ömt.


Helt plötsligt dök jag på en låda med blandade koppar och fick lite loppiskänsla. Det var trevligt mitt i uppstyrdheten som ändå råder på en mässa.


När jag gick första varvet så sprang jag på den här stora plåtburken från IRA. Det var ett bra pris och jag var så nära att köpa den, men så lämnade jag den till nästa varv och då var den så klart inte kvar.


Istället tröstköpte jag den här trevliga IRA burken. Jag var lite tveksam, men tänkte att om jag ångrar mig kan jag ju alltid sälja den. Men fin är den så den stannar nog, ett längre tag i all fall.


En av montrarna andades lite kolonialstil och jag gillade förvaringslösningen med resväskorna. Jag har själv en liknande lösning fast med gamla förvaringsboxar i sovrummet just nu.


I samma monter fanns de här maffiga bordslamporna. 


Och så var det den här litografin(?) av en svensk konstnär vars namn jag inte lyckades lägga på minnet  trots ihärdiga försök (suck). Den är hyfsat stor och jag gillar den skarpt. Men plånboken sa nej just nu. Men oj vad jag vill ha den, intrycket av den tilltalar mig väldigt mycket.


I brist på den där stora gröna frökapselliknande vasen idag så köpte jag ytterligare en vit liten Anna-Lisa Thomson till min samling. Det kändes bra det med!


Vid bloggfikat träffade jag Erik som har bloggen Faaglarna och han hade med en liten bägare till mig. Bägaren (som egentligen ska ha ett litet lock också) ingår i Ingrid Atterbergs serie för Åhlén och Holm.


Med Jan som har bloggen Form55 bytte jag till mig en tekopp med dekoren Aslög och sen köpte jag två djupa tallrikar med dekoren Bimbo inne på mässan, båda från Rörstrand och i finfint skick. Nu vet jag att Bimbo är jättepopulär, men det är först nu jag börjar smälta för denna dekor. 


Anna som har bloggen Retrolux hade med sig en lockskål med dekoren Ängsblom till mig. Anna-Lisa Thomsons alltså. Nu kan det vara så att skål och lock egentligen inte hör ihop, men det spelar ingen roll när kombinationen är så lyckad.


Avslutningsvis vill jag bara visa att min svärmor nog gjorde bästa fyndet trots allt. Och ju mer jag ser på lampan som på bilden står hemma hos mig, desto mer avundsjuk blir jag på detta fynd. Hur läcker som helst, eller hur!!17 kommentarer:

 1. Jätteskoj att ses igen! Och så söt sonen är!!
  Din svärmors lampa är hur cool som helst. Textilien bakom är ju också helt fantastisk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Textilien är nytillverkad och säljs för en högst rimlig penning på Ohlssons tyger.

   Radera
 2. Jättekul att träffas så här enkelt och anspråkslöst!
  Hoppas att det sker snart igen :-)

  SvaraRadera
 3. kul att se så många fina bilder. Extra kul när jag inte kunder vara med. Ja, lampan var bra läcker! :)

  SvaraRadera
 4. wow! love the candlesticks? from the first pic at the top of the shelve...

  SvaraRadera
 5. Så mycket fina saker på en och samma plats!

  SvaraRadera
 6. Burkarna och lampan så fina tyget bakom helt underbart.

  SvaraRadera
 7. Den röd/orangea IRA-burken var jag nära att köpa. Snyggaste IRA-burken jag har sett, och rött skall jag ha i köket. Men inte orange så då lät jag den ligga kvar.

  SvaraRadera
 8. Massor av fina "Vill Ha" saker ju! Hade varit mycket roligt att besöka maässan, men mycket är väl tyvärr i dyraste laget!

  SvaraRadera
 9. Fina bilder!!

  Kul med ett nytillskott till din samling av Åhlen & Holm-serien av Atterberg! Hör till en av de serier av Atterberg som jag försöker få komplett!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker att den är minst lika snygg som Pepitaserien.

   Radera
 10. Vilka toppenfynd du gjorde. Plåtburken var urläcker och de andra sakerna också. Förstår att du dregglar över lampan din svärmor hittade. Den är fantanstisk.

  SvaraRadera
 11. Så mysigt det låter med alla byten och träffar :)
  Pratar ni ihop er om det i den där gruppen på Facebook, eller hur gör ni? Jag lyckas alltid missa allt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så Maria. Du bloggar ju själv. Ansök att gå med!

   Radera
 12. Nej du får inte samla på Bimbo!!! :)
  Det har ju varit halvt omöjligt för oss att hitta delar till denna underbara serie.

  Ira burken du köpte är verkligen fin. Den skall du väl behålla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha. Jag skulle aldrig samla en hel servis tror jag. Jag gillar att ha olika dekorer. Och det verkar som att burken får stanna tills vidare.

   Radera
 13. Så roligt att du fotade Litografin med stort L, det missade jag helt att göra! Den är så snygg! Minns att den hängde i Samlarkällans monter, så om någon av oss skulle ångra sig och vill ha den så får vi väl åka dit och hoppas att den finns kvar. ;)

  SvaraRadera

Kanske gillar du också