söndag 21 april 2013

Kilta/Teema från Arabia

 I veckan tog jag ett lunchbesök på Stadsmissionen och stötte på Kaj Francks koppar från Arabia. Hela åtta stycken var de och det antalet var för svårt att motstå tyckte jag. Oftast hittar man ju bara en eller tre eller kanske fem koppar på sin höjd, 50 kronor styck är kanske inget fyndpris, men inte dyrt heller eftersom de är i mycket fint skick.

Kilta presenterades första gången 1953 och de har en enfärgad glasyr i olika färgställningar som blå, turkos, grön, gul och vit (vad jag vet). De produceras även idag, men under namnet Teema, och jag skulle tro att fyra av mina koppar är Kilta och fyra är Teema. Vad skiljer dem åt då? Ja utan att veta säkert så tror jag att Kilta har en fördjupningsring i fatet för koppen, medan Teema har ett helt slätt fat. Kanske någon annan vet mer och bättre? Välkommen att kommentera i så fall.

De här kopparna är ganska diskreta till sin utformning, men de är samtidigt så otroligt stilsäkra! Om någon av er läsare samlar på dessa så kan jag tänka mig dessa som bytesobjekt mot en bersåkopp, eller två, eller annat färgstarkt Stig Lindberg eller så.
Teema

Kilta2 kommentarer:

  1. Vi tycks ha tur när vi lunchloppar! :)

    SvaraRadera
  2. Den här serien är läcker. Har själv inte haft turen att springa på några själv. Tycker att det var ett bra pris. Fin fina är de.

    SvaraRadera

Kanske gillar du också