måndag 20 maj 2013

Det kan vara farligt att använda teakolja

För några veckor sedan oljade jag barnens bokhylla med vanlig teakolja. Alltid när jag har använt oljan blöter jag trasan eftersom teakolja kan vara självantändande, och sen är det inget mer med det.

Men här gången verkar det som jag hade tur i oturen eller änglavakt eller vad som helst för när jag gick in i barnrummet nån timme senare såg jag en mystisk svart fläck på hyllan, nämligen ett brännmärke. Jag vet inte om orsaken "bara" var för att solen låg på eller om solen reflekterades i en spegel som bättrade på processen, jag är mest bara glad att det inte blev värre än ett brännmärke, för det känns fasansfullt att tänka på att det kunde ha blivit en riktig brand av det hela.

Alltså, var försiktig med teakoljan, varningstexten är allvar. Själv kommer jag alltid se till att persiennerna är nere när jag oljar teakmöblerna i framtiden, eller göra det en regnig dag.

13 kommentarer:

 1. Har inte varit med om något liknade, men väl att en trasa har självantänt. Så du gör helt rätt i att varna för teakoljan.

  SvaraRadera
 2. Oj...tack för att du varnar!

  SvaraRadera
 3. Oj fy, vad skönt att det inte blev värre! Och tack för varningen, jag har inte förstått att det kan vara så farligt!

  SvaraRadera
 4. Fy så läskigt! Brukar också blöta trasan efter, men har aldrig tänkt på att det inoljade föremålet inte skulle tåla att stå i solljus...

  SvaraRadera
 5. Oh shit, det var inte kul! Jag vet att vissa oljor har de egenskaperna, t.ex. linolja, men man problemet uppstår bara vid halvdålig lufttillförsel, t.ex. ska man inte slänga oljedränkta trasor i soporna utan att blöta dem först, då kan man få samma problem som om man låter solen värma oljan. Gissar att det är samma sak med teakoljan.

  SvaraRadera
 6. Bra att varna med jämna mellanrum, man glömmer och slarvar lätt! Efter att ha jobbat med konstnärsmaterial i många år så är jag MYCKET medveten om faran och behandlar oljor och lösningsmedel med yttersta respekt!!!

  SvaraRadera
 7. Jösses! Har då aldrig sett på maken. Nu kommer jag vara extra noga om jag använder teakoljan.

  SvaraRadera
 8. Vi använder inte teakolja utan bivax. Då slipper man oroa sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips. Det brukar jag ha till retrosoffans skinnklädsel. Bara att utöka användningsområdet!

   Radera
 9. Vilken tur att du var hemma! Och att det "bara" var på utdragsskivan.
  Tack för påminnelsen, jag slarvar ibland (typ alltid) med trasan...

  Kram!

  SvaraRadera
 10. oj, oj...tur det gick bra! ja, det gäller att tänka sig för.

  SvaraRadera
 11. Oj vad läskigt, och tack för tipset!

  SvaraRadera
 12. Jag tackar åxå för tipset,,,eller påminnelsen! Har inte förstått riktigt allvaret.

  SvaraRadera

Kanske gillar du också