lördag 29 juni 2013

Vad kan man fynda på loppis?


Kanske är du loppisfrälst och bokar in varje helg hela sommaren med likasinnade. Kanske har du aldrig besökt en loppis, men är nyfiken. Kanske har du precis börjat inse hur kul det är att gå på loppis och börjar bli beroende. Kanske samlar du på något speciellt och vet att chansen finns att det där speciella dyker upp på en loppis. Kanske gillar du bara jakten. Kanske vill du inreda sommarstugan. Kanske har du inte råd med annat. Kanske tycker du att det är äckligt med andras gamla grejer. Kanske förstår du inte vitsen.

Kanske är du som jag som gillar att återanvända och gillar att konsumera, och som älskar att omge sig med finheter av än det ena och än det andra slaget. Och som gillar att hitta saker på loppis, just för att det är som ett skattjaktsäventyr och just för att en blir så sjukt nöjd med att hitta något fint som är förhållandevis billigt, eller som är jättebilligt, eller helt enkelt bara är ett superfynd oavsett pris.

Men vad kan man hitta på loppis då? Jo, man kan hitta allt mellan himmel och jord, allt från barnkläder, till vintageklader, till verktyg och båtmotorer, till parfymer och smink och förra årets Ikea, ja till allt som hör hemmet till, och säkert ännu mer också. Både krimskrams och riktigt värdefulla designsaker eller andra skatter. Och man får för all del inte glömma böcker. Båda gamla och nya böcker brukar inte kosta mer än en spottstyver på loppis. Perfekt för sommarläsningen i hängmattan, som kanske också är köpt på loppis förresten.

Och just nu är det gynnsamt läge, för loppis är poppis, precis som Emma skriver. Loppis är så poppis att en loppis på Åland t.o.m. skrivit ut det på varje prislapp. Just den frasen, att loppis är poppis. Loppis har nästan utvecklats till en folkrörelse och finns i princip överallt. Och själv tycker jag att det är fantastiskt. Fantastiskt att det inte bara är slit och släng som gäller. För oavsett vad man har för orsak till att man säljer eller köper på loppis så handlar det om återvinning. Och återvinning är en bra sak, och nödvändigt.


Retro- och vintageporslin hör loppisar till. Retro är inne nu, så 50-60-tals porslin är dyrare nu än för några år sedan. Själv köpte jag hela den här högen med retro- och vintageporslin på en bakluckeloppis i Stockholm idag för 100 kronor. Ett riktigt fynd, tycker jag.
Kanske är du på jakt efter snygga vaser? Den här köpte jag idag för en tjuga. Hjördis Oldsfors för Upsala Ekeby.
Ramar finns det gott om på loppis, allt från obrutna IKEA-ramar till udda gamla. 
Har man tur så står någon eldsjäl och säljer handstickade sockor och tofflor. De här köpte jag idag för nästan skämmigt billiga 125 kronor. Garanterat oanvända alltså kan jag meddela den kräsmagade.
Blomkrukor finns det alltid på loppis. De nyaste nya brukar inte kosta någonting nästan, medan  retrokrukorna brukar krängas för högre priser. Men idag hade jag tur och fyndade tre sveakrukor från Upsala Ekeby och en som jag tror är från Rörstrand för totalen 30 kronor.
Många loppisar har möbler. Jag vet att det långt ifrån gäller alla, men själv blev jag helt knäsvag av att hitta en gulmålad byrå för endast 100 kronor. 
I väskan döljer sig en kikare av yppersta kvalitét. Åtminstone tror jag att kvalitén är toppen. Sånt bra att ha kan man också hitta på loppisar.
Glasvaser och karaffer är också en vanlig syn. Ställ ihop några stycken och du får ett fint stilleben.
Och så har vi de udda glasen förstås. Jag är himla bra på att komma hem med udda glas. Fast ibland dyker det upp fler av samma sort på olika loppisar, och ibland kan man köpa en hel uppsättning av likadana glas på samma loppis. Det där vet man aldrig på förhand riktigt.
Plåtburkar, gamla som nya är också en vanlig syn på loppisar.
..Och befinner man sig i Frankrike, som jag gör ibland, kan man hitta värsta designikonlampan till ett högst rimligt pris. Här hemma hittar man också fina lampor på loppis, både gamla och nya.

7 kommentarer:

 1. Undrar om jag har det där kruset "Röda Band" som du hittade för en tjuga. Jag tror det kanske finns flera storlekar...jag har en likadan, men den känns större. Kan du mäta din tror du, så ska jag kolla min!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är ca 24 cm hög. Intresserad? Den var mest ett, oj vad billigt jag tar den fynd :-/

   Radera
 2. Min är nog likadan då...25 cm ca, mätt på frihand. Otur!

  Jag försöker att undvika dubbletter, och har nog ingen att byta den med heller för att få delar jag inte har...

  SvaraRadera
 3. Amen till allt här ovan!
  Ut och fynda och ha framförallt KUL!!!

  SvaraRadera
 4. Underbara fynd och väldans trevlig blogg. Hoppas att det går bra att jag lägger till dig på min blogglista.

  http://vintagespyglass.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för så fina ord! Hoppas du får en fantastisk loppissommar med fina fynd :)

   Radera
 5. Loppis denna folkrörelse...tänk vad man kan fynda...och få en lite åktur och fika samt göra eventuella fynd samtidigt...det ni gott folk så skippa Ullared och dra på loppisar istället, jag lovar ni hittar vad ni söker..billigt fast det är klart det är rätt kul att köpa nytt nångång men inte lika kul...

  SvaraRadera

Kanske gillar du också