söndag 29 januari 2012

Megaloppis i Hallunda


Det värsta med megaloppisar inomhus är att det känns så trångt! Jag höll på att krevera när jag försökte ta mig runt med min stora gravida mage och orkade därmed inte tränga mig fram till varenda bord ens. Jag hade med mig kamera för att jag tänkte att det skulle vara trevligt att fota, men det tanken la jag snabbt ner kan jag säga!

60 kronor spenderade jag i alla fall på en bonbonjär och en lila vas i glas. Jag köte vasen först för en tia. Har ingen aning om glasbruktet, men den är oval till formen och har förstås den där härliga tyngden som äldre vaser i glas brukar ha.Bonbonjären är från Gefle och det bör väl vara Arthur Percys modell för jag vet att den finns i serien Rubin. Den här är i celadongrön glasyr och just vaser, krukor och ja vad som helst i celadongrönt är något jag drömmer om just nu! Jag blev så glad när jag hittade den och tittade noga efter nagg. Bonbonjären såg helt ok ut, om än med ett par pyttesmå nagg som absolut inte är uppenbara där locket möter skålen, så jag prutade ner den till 50 kronor (från 60). Nöjd gick jag sedan och visade upp den för min man som direkt påpekade att den var fin, men det var ju synd att knoppen var lagad. Aj aj, vilket rookiemisstag av mig att titta efter de små felen och sedan inte se den uppenbara stora grejen, haha! Nå det spelar inte så stor roll för den är ju så vacker och är min första del i en blivande celadongrön samling. Men det är klart att hade jag sett att locket var lagat så hade jag försökt att pruta ner den mer.

Stämpeln är otydlig i botten, men Geflestämpeln känner jag ju igen fast jag kan inte tyda ut siffrorna som står ovan. Är det någon läsare som också har denna tro? Det gick inte att fota stämpeln, det är den för otydlig för.

Inköpen resulterade förresten i en makeover på hyllorna i köket:


14 kommentarer:

 1. Jag har också gjort samma fel trots att jag tycker jag noggrant kollat föremålet. Jag gillar inte att ha trasiga saker men ibland så gör man undantag. Din vas är jättesnygg och jag har sett dessa tidigare men jag är heller ingen vas/glaskunnare och formgivare faller snabbt bort ur minnet. Skålen fin formgiven och passar fint i din hylla.

  SvaraRadera
 2. Ja den loppisen var inte speciellt rolig och alldeles för trång tycker jag med, utan gravidmage :) Roligt att du hittade något iag trots lagad knopp. Mvh Linda

  SvaraRadera
 3. Bonbonjären är superfin! Såg att en låg ute på tradera igår för 50:-
  Jag är lite tokig i flera så jag skulle inte tacka nej till en trio :-)

  SvaraRadera
 4. Den var jättefin bonbonjären, trots den trasiga knoppen. Även jag hatar trasiga saker, men ibland är kan dom vara så fina att man inte vill lämna dom kvar.

  SvaraRadera
 5. Vad kul att du också fyndade där i Hallunda! :) Bonbonjären är jättefin!!

  SvaraRadera
 6. Bonbonjär, modell P, 1937-52, Arthur Percy. De siffrorna som du ser under är antagligen glasyrens namn, troligen står det 2853, vilket är en grön halvmatt glasyr som användes 1939-55. Jag tycker den är riktigt fin, synd på skadorna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Siffrorna kan mycket väl stämma, men det är svårt att tyda.

   Radera
 7. En såndär vas har jag också, en mörklila! Har ingen aning om var den är tillverkad men skulle gärna vilja veta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul. Förr eller senare brukar det dyka upp lite info. Bara man är tillräckligt tålmodig så :)

   Radera
  2. Precis! Jag har bara utgått ifrån att det är 60-tal eller så. Har ärvt den efter min mormor och morfar och den har alltid stått ihop med en annan lila vas.

   Radera
 8. Åh så vacker bonbonjär! Jag är också frälst i de här gamla fröna glasyrerna och kan ha överseende med mindre skador till rätt pris. Så jag hade garanterat betalat 50 kr för den där trots skadorna!

  SvaraRadera
 9. Jag har en lika skål fast i Rubin. Den är verkligen fin men det var verkligen något speciellt med att se den i grönt. Superfint!

  SvaraRadera
 10. snygg bonbonjär, hade också kunnat ge 50kr för den ifall jag samlade/tänkte börja samla celadongrönt. fint det blev på hyllorna i köket, gillar bulbvasen från elme(?).

  SvaraRadera

Kanske gillar du också