tisdag 10 januari 2012

Plantina

Jag tog en tur till Myrorna på Kungsholmen igår för att köpa upp det femte och sista glaset som jag beskrev i förra inlägget. Jag köpte bara fyra från början och lät ett stå kvar, men sedan ångrade jag mig alltså och nu är alla fem hemma hos mig.

Som vanligt drogs mina ögon till hyllan med blomkrukor och där stod två stycken Gustavsberg Plantina, storlek 1 och i utmärkt skick. De kostade 50 kronor vardera och fick följa med mig hem. Jag föredrar egentligen  färgglatt eller vitt, men de gjorde sig så fina i par tyckte jag och de är ju dessutom vansinnigt stilrena till sin form och med sin glansiga svartbruna glasyr.

Plantina brukar tillskrivas  Karin Björqvist på Tradera, men enligt några auktionssiter är det Erik Hennix som  ligger bakom krukan som formgavs 1967. Jag antar att uppgiften kan kontrolleras med Gustvsbergs porslinsmuseum, men jag har inte gjort det än.

Knappt tio cm hög och elva cm i diameter

Måste bara avsluta med ett par nytagna bilder på plåtburken jag köpte förra veckan på Myrorna i city. Den är 12 cm hög och helt fyrkantig med sina 24 x 24 cm.


7 kommentarer:

 1. Det står HB i botten. Hertha Bengtsson?

  SvaraRadera
 2. mycket trevligt.. brödskrin, är det väl?
  klart vi ses på antikmässan, biljetter och boende är bokat! ska bli så trevligt att träffa er alla.

  SvaraRadera
 3. Plantina-krukorna är schyssta, särskilt de här med svart glasyr. Jag har tre vita som jag fyndat billigt men har tyvärr ingen plats för dem i fönstren så de står instängda i ett skåp... synd! Och intressant med formgivare, jag har alltid trott att det var Karin Björqvist som låg bakom men vet ju egentligen inte.

  SvaraRadera
 4. Form55: Jag trooor inte att Hertha Bengtsson varit verksam vid Gustavsberg.

  Allt det gamla goda: Jo det borde vara ett brödskrin, eller kakburk. Jag har redan använt det som både och ;)

  SvaraRadera
 5. Jag har sett vita såna krukor där Karin Björqvists namn står under.

  SvaraRadera
 6. Men vad lustigt! Precis de där Plantina-krukorna petade jag på ett par gånger, men köpte dem aldrig! Lite dumt av mig, när jag tänker efter... ;) FINA!!

  SvaraRadera
 7. Den röda burken kommer från JH fabriken som fanns i Sävsjö förr, pappa har jobbat där =) Kram Karoline

  SvaraRadera

Kanske gillar du också