onsdag 23 januari 2013

En eterisk karaff som tilltalar mig i det vinterbleka ljuset


Hela familjen ligger sjuk förutom jag som bara känner mig lite lätt obestämt krasslig. Så igår, för att få en lite paus i agerandet som sjuksyster tog jag lillen på en åktur så han fick sova i bilen och sen i vagnen medan jag gick på Erikshjälpen. Väl där hittade jag en glaskaraff som är signerad Of HA 83-29. Jag tror att det betyder att den är från Orrefors och gjord av Edward Hald, och kanske betyder det att den är gjord 1929. Här tar jag gärna mot information om någon vet bättre? Det var inget fyndpris direkt, 175 kronor, så det var väl därför den stod kvar. Men samtidigt tycker jag att det är mycket billigt för ett sådant gediget hantverk. 

Den tilltalar mig otroligt mycket just nu med sin både lite tunga och samtidigt eteriska form, och ljuset som bryts i det vagt lila rökfärgade glaset är magiskt. Karaffen är som en prisma hela den helt enkelt. Jag ska ha den i sovrummet på ett mindre skåp som jag köpte i somras utanför Lysekil. Ni ska få se inom kort!

EDIT! Jag har fått bekräftat att karaffen är en Edward Hald och att det finns åtminstone en skål med samma slipning och som är representerad på Smålands museum. Bild hittar ni hos Undantagets blogg och infon i kommentarsfältet nedan. Å så roligt, och helt plötsligt känns 175 kronor som ett fantastiskt fyndpris faktiskt ;)

6 kommentarer:

 1. Fantastisk slipning, både färg & form är underbara! Vilket klipp!!!

  SvaraRadera
 2. Visst är det Hald. Tittade efter i en utställningsbok om Edward Hald som jag har och där finns en skål med samma slipning och samma märkning men givetvis med annat nummer. Jag ska försöka lägga in en bild på min blogg ikväll.
  Enligt denn kallas det fjällslipad dekor och även skålen har en stjärna i botten. Den återfinns på Smålands Museum. Skålen är från 1926. Vilket numret antyder på den. Så din karaff borde vara från 1929 som du trodde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å vad spännande. Jag blir jätteglad om du lägger upp en bild. Tack :)

   Radera
 3. Ville bara säga: Jag gillar't! väl letat!

  SvaraRadera
 4. Nu finns bilden där. Grattis till köpet. Ett riktigt fynd.

  SvaraRadera

Kanske gillar du också