torsdag 20 juni 2013

Så hittade jag en Fuga till slut

Ända sen jag läste konstvetenskap runt millenieskiftet och först fick höra talas om dem, har jag velat hitta en Sven Palmqvists Fuga för Orrefors. Det är inte så att jag aktivt söker dem varje gång jag går på loppis, men trots att jag alltid spanar in glassektionen har det liksom aldrig kommit någon i min väg, som jag har noterat i alla fall. Förrän idag då vill säga, för idag stod det en framför mig, liten men helt och hållet självklar och uppseendeväckande med sin vackra blåa färg. Kanske var det RetroluxAnna som förde tur med sig, för henne hade jag förmånen att få luncha med och ta en snabbloppistur med idag. Hon hade förövrigt med sig några saker till mig som jag ska visa vid ett annat tillfälle.

Ja men vad är det som är så speciellt med den där Fugan då kanske någon undrar? Ja, förutom att de bjuder på en stor dos finhet så är det tillverkningstekniken som är speciell eftersom skålarna tillverkades med hjälp av en sorts centrifug. Det här var himla kontroversiellt när det begav sig och tillvägagångssättet möttes därför med skepsis och motgångar innan skålarna presenterades på NK första gången 1954. Därefter blev Fuga en stor konstnärlig och kommersiell framgång både i Sverige och internationellt.







8 kommentarer:

  1. Typiskt, jag hittade två små fugor idag för en tia styck

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkerligen har du ett bättre öga för Fuga än jag!

      Radera
  2. Jag kämpar vidare att få fynda min första - var är dom? Gärna en röd... Ha en trevlig midsommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ska jag hålla tummarna för att du hittar en röd. Trevlig sommar!

      Radera
  3. Jag tyckte inte att det var något särskilt med Fugaskålarna så länge jag bara sett dem på foto, men sedan hittade jag min första på loppis, en stor röd! De är ju så mycket finare i verkligheten! Jag gillar dem verkligen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis till den! De är superfina tycker jag.

      Radera
  4. Jag vet inte om de är vanligare här för jag ser dem ganska ofta. Men de gröna är däremot, de inte så lätta att hitta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Misstänker att ditt tränade öga aldrig skulle missa en Fuga. ..och de gröna.. De är väl inte ens angivna i referenslitteraturen så de måste vara en riktig raritet.

      Radera

Kanske gillar du också